JICA海外協力隊の世界日記

みやたかの太陽とガーナと、

ガーナのお酒 パームワイン その2/2

採ったものはペットボトルに移し替えて飲むわけです。

なお、根元から倒してしますので、1本の木からずっと採れるわけではありません。

発酵に関して、酵母菌自体木の中にいて、

採集している最中も酵母菌がパームジュースを発酵させます。

発酵がそこまで進んでいない採れたてのものはパーム炭酸ジュースといったところ。

パン酵母っぽい匂いもします。

Sometimes, palm wine is moved into the PET bottle, then we can drink it. Furthermore, we cannot get palm wine through one tree permanently because the root of the tree is pulled out of the ground.

Speaking of the fermentation, yeasts are living in the tree. During the collecting time, they keep fermenting palm juice in the bottle. A fresh one is like a palm soda that is fermented a little, smells like bread yeast.

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そして1日1回、くり抜いた穴の表面に付いた虫や雑菌を除くため、火であぶります。そして焼けた部分はナイフで切り落とします。

One time in a day, the surface of the hole is burned to kill insects and unwanted bacteria, and then it is cut with a knife.

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そしてこのお酒、採ってから1週間も置いておくとウォッカ並みのアルコール度になるんだとか。さらにこのお酒、蒸留酒もあるそうです。

因みに冷蔵庫に入れて低温にしたら発酵が収まるんじゃないかと思い、1日冷蔵庫に入れておきましたが、そのまま発酵し続けていたようで、キャップを開けた瞬間ポンッと言う音がしました。そしてアルコール臭がしました。

そんなパームワイン、新鮮なものを飲みたい方は

是非是非ガーナに来てお試しくださいませ~♪

They say that it changes a strong alcohol like vodka if it is left outside a week, OMG. In addition, it is often distilled into a strong alcohol, called akpeteshi in Ghana.

By the way, I thought that the fermentation might be stopped if I put it in a refrigerator, so I put it for a whole day. However, it kept being fermented in spite of cold…I heard a pop sound and felt alcohol smell the moment I opened the bottle.

If you want to take a fresh palm wine, please visit Ghana and try drinking it! ;)

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