JICA海外協力隊の世界日記

みやたかの太陽とガーナと、

ガーナと言えば...

さて、ガーナと言ったら何を連想しますか?
真っ先に思い浮かぶのは”ガーナチョコ”ではないでしょうか。

ということで街に出てチョコレートを買ってきました。
この写真のチョコがガーナで一番有名なチョコ「Kingsbite」 100% Premium Ghana Cocoa使用です。
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At first, you associate Ghana with Chocolate, don’t you?

So I went to a market and bought a chocolate to introduce the most popular chocolate in Ghana, Kingsbite. Look at this picture. It includes 100% Premium Ghana Cocoa.

手で触っていてもすぐに溶けることはなく、口に入れるとちょっとざらっとした食感です。
食感に違いはありますが、味は普通のミルクチョコレートと同様です。ちなみにパッケージの裏面には成分表があります。
せっかく成分表があるので、日本で売っているいわゆる「ガーナチョコレート」と1gあたりで換算した成分データを載せます。
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This chocolate doesn’t melt soon on a hand.
Also the texture is coarse a little but the taste is same as other chocolates.
By the way, the Nutrition Facts is also attached on the back of the package,
so I post a table of nutrition that I calculated to per gram in following chocolates,
“Ghana Milk Chocolate” sold in Japan and “Kingsbite” sold in Ghana.

食感がカカオバター、つまり脂質の量に関係するのかと思いきや、脂質はあまり差異なし。
なおチョコレートの滑らかさにはテンパリングが関係しているそうで、食感の違いは工程の違いによるものかもしれませんね。
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At first, I’ve thought that the taste of chocolate is related to cacao butter, it means Total fat.
However the both values of Total fat are not different.
Furthermore, it is said that the texture of chocolate is related to tempering, one of the manufacturing process of chocolate. Maybe this is the reason of the difference.

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